?

Hedef kitle analizi nasıl yapılır?


Hedef kitle analizi yapmadan, iş planınızı oluşturamaz, pazarlama, reklam ve satış stratejilerinizi geliştirerek ürünlerinizin tanıtımını yapamazsınız. Markanızı tanımlayan ve marka konumlandırmasında önemli bir yere sahip olan hedef kitle analizi, e-ticaret firmalarının özellikle üzerinde durmaları gereken konulardan biridir. Peki, hedef kitlenizi tanımlayıp analiz ederken neler yapmanız gerekiyor?

İlgili rehber: Marka konumlandırma nedir ve nasıl yapılır?

Hedef kitle analizi nasıl yapılır?
Mevcut müşteri kitlenizle işe başlayın
Eğer belli bir süredir internetten satış yapıyorsanız, mevcut bir hedef kitleniz oluşmuştur. Bu mevcut hedef kitleyi inceleyerek işe koyulabilirsiniz. Eğer e-ticarete yeni atılıyorsanız, yazının devamındaki maddelere odaklanabilirsiniz.

Mevcut bir hedef kitleniz bulunuyorsa, onları incelemeniz ve onlar hakkında bilgi toplamanız daha kolay olacaktır. Bu süreçte, onların geçmiş alışverişlerini inceleyebilir, alışveriş yaptıkları konumları belirleyebilir, anketler düzenleyerek onların demografik yapılarıyla ilgili bilgi alabilir ve alışveriş alışkanlıkları ile ödeme yöntemleri hakkında bilgi toplayabilirsiniz. Bu bilgiler üzerine çalışarak, ideal müşteri profiliniz hakkında birçok bilgiyi ortaya çıkartmaya başlayabilirsiniz.

Eğer mevcut hedef kitlenizi değiştirmek istiyorsanız; bu durumda da geçmişte yaptığınız pazarlama, reklam ve satış stratejilerinizi değiştirerek, yeni bir plan ile yola çıkmanız gerekir. Bu durumda da yazının devamındaki adımları takip edebilirsiniz.

İdeal hedef kitlenizi tanımlayın
Araştırma sürecine girmeden önce ulaşmak istediğiniz ve markanız için doğru olan ideal hedef kitlenizi tanımlayarak işe başlayın. Bu süreçte özellikle üzerinde durmanız gereken başlıklar ise şöyle:

Yaş
Cinsiyet
Yaşadıkları konum
İlgi alanları
İnternetten alışveriş alışkanlıkları
Gelir durumları
Hangi sosyal ağlarda aktif oldukları
Bu başlıkları çıkarttıktan sonra, ürünlerinizle ilgili olabilecek müşteri profiline dair daha detaylı çıkarımlar yapmaya başlayabilirsiniz.

Hedef kitlenizi bölün
Hedef kitleniz farklı bölümlerden oluşabilir. Bu bölümleri daha da detaylandırmak için alt bölümlerinizi oluşturmanız önemlidir. Çünkü bu bölümlere göre farklı pazarlama ve reklam çalışmaları yaparak, farklı fiyatlandırma stratejileri uygulamanız gerekebilir. Hedef kitlenizi bölerken de şu başlıkları göz önünde tutmalısınız:

Demografik yapı
Coğrafi konum
İlgi alanları ve ihtiyaçları
İnternetten satın alma alışkanlıkları
Hedef kitle analizi yaparken, bu bölümlerden yararlanmanız ve müşteri profilinizi gruplara dağıtmanız onlara daha verimli bir şekilde ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Mümkün olduğunca veri toplayın
Hedef kitleniz hakkında çıkarımlar yaparak, onları daha iyi tanımak için mümkün olduğunca veri toplamaya çalışmalısınız. Bunun için internet üzerindeki rapor ve araştırmaları okuyabilir, sokak anketleri ile tüketicilere ulaşabilir, sosyal ağlar üzerinden anketler yapabilir, e-posta çalışmalarınızla mevcut müşterilerinizle görüşerek, onlar hakkında bilgi toplamaya çalışabilirsiniz. Bunlara ek olarak, Google Analytics üzerinden e-ticaret sitenizi ziyaret edenlerle ilgili veriler toplayabilir, sosyal medya hesaplarınızın istatistikler özelliği ile de takipçileriniz hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Ürünlerinizin çözdüğü sorunlar neler?
Hedef kitle analizi yapmak için ürünlerinizin de tüketicilerin hangi sorunlarını çözdüğünü belirlemeniz gerekir. Böylelikle ideal müşteri kitlesine ulaşmak için ürünlerinizden yola çıkmış olursunuz.

Ürünleriniz hangi tüketicilere daha uygun, onlara nasıl faydalar sağlıyor ve onların günlük hayattaki hangi sorunlarını çözüyor? Bu soruların yanıtlarını verdiğinizde, nasıl bir müşteri profiline hitap etmeniz gerektiği hakkında da bilgi sahibi olacaksınız. Ürünlerinize olan talebi artırabilmek için bu çalışmaları yapmanız da bir hayli önemlidir.

Rekabeti analiz edin
Hedef kitle analizi yaparken, rakiplerinizden de faydalanabilirsiniz. Doğrudan sizinle rakip olan firmaların hedef kitlelerini analiz etmeniz, onların reklam, pazarlama ve fiyatlandırma politikalarını incelemeniz, onların ulaştıkları hedef kitle hakkında da bilgi edinmenizi sağlar.

Doğrudan onların hedef kitlesi ile ilgili bilgi toplamanız, pazarın mevcut durumunu da görmenizi sağlarken, hedef kitlenin beklentilerini de anlamanıza yardımcı olur.

İlgili rehber: Rakiplerinizin hedef kitlelerine reklam vererek rekabette nasıl öne geçebilirsiniz?

Pazarlama kanallarınızı belirleyin
Hedef kitle analizi sürecinde, tüketicilere nasıl ve nerede ulaşacağınızı da belirlemeniz gerekir. Bunun için ideal kitlenizin, hangi mecralarda daha aktif bir şekilde vakit geçirdiklerini ve onlara hangi kanallar üzerinden ulaşabileceğinizi de belirlemeniz gerekir.

Sosyal ağ reklamları, Google Adwords kampanyaları, influencer pazarlama çalışmaları, sponsorlu içerikler gibi farklı konseptler üzerinde analizler yaparak, hedef kitlenize en iyi şekilde nasıl ulaşabileceğinizi de planlamanız gerekir.

İlgili rehber: 2020'de ihtiyacınız olan dijital pazarlama stratejisi

Müşteri profilinizi oluşturun
Edindiğiniz bilgiler doğrultsunda ideal müşteri profilinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Demografik yapıyı belirledikten sonra, konumu, ilgi alanlarını, sorunlarını ve ne tür çözümlere ihtiyaçları olduklarını, markanızın tüketicilerin hangi sorunlarını nasıl çözdüğünü, kullanıcıların alışveriş alışkanlıklarını da not alarak ideal müşteri profilinizi oluşturabilirsiniz.

Hedef kitle analiz ile ilgili sık sorulan sorular
Hedef kitle nedir?
Hedef kitle, bir markanın ürünlerini ya da hizmetlerini satmak için ulaşmayı hedeflemeyi, belli özellikleri, ilgi alanları ve davranışları olan bir grubu temsil eder. Şirketler, hedef kitle analizleriyle, kendileri için doğru olan tüketici gruplarına ulaşmaya çalışırlar.

Hedef kitle analizi neden önemlidir?
Hedef kitle analizi yapmak, e-ticaret firmalarına birçok avantaj sağlar. Bu çalışmalar ile daha doğru stratejiler oluşturularak, yapılan pazarlama çalışmalarından alınan yatırım getirisi artırılır. Bu analizleri yapmanın başlıca sağladığı avantajları da şöyle sıralayabiliriz:

Pazarın mevcut durumunu görmenizi sağlar
Daha doğru müşteri profilleri oluşturulmasını sağlar
Pazardaki boşlukları ve tüketicilerin nelere ihtiyaç duyduklarını görmenizi sağlar
Bir ürüne talep olup olmayacağını görmenizi sağlar
Yeni pazarlar ve kitleler bulunmasını sağlar
Daha dar ve markayla ilgili tüketici gruplarının belirlemesine yardımcı olur.
Pazarlama, reklam ve fiyatlandırma stratejilerinin belirlemesine yardımcı olur.