?

E-ticaret firmaları corona virüs sürecinde online’da nasıl öne çıkabilir?


Küresel bir salgın haline gelen ve Türkiye’de de yayılım hızını artıran corona virüs ile ilgili işletmeler acil durum planlarını devreye aldı. Küresel çapta her ülkenin ekonomisine durdurulamayan bir etkide bulunan COVİD-19 olarak da adlandırılan virüs pek çok firmanın çalışma modelini değiştirmesine neden oldu.

Perakendeciler kepenk kapatırken müşterilerini online alışverişe davet etti. Peki online platformlara ağırlık vermek isteyen firmalar nasıl bir yol izlemeli, özellikle e-ticaret firmaları müşteri kaybetmemek için sosyal mecraları nasıl kullanmalı? Cevabı yazımızda sizlerle…

Şirketlerin yüzde 51’i corona virüse hazırlıksız yakalandı
Şirketlerin salgın, deprem, ekonomik kriz gibi büyük çaplı etki yaratan durumlara karşı bir acil eylem planı oluşturmasının ne kadar önemli olduğunu anladığımız günümüzde, Mercer’in (Uluslararası insan kaynakları danışmanlık firması) yaptığı araştırmaya göre dünyadaki şirketlerin yüzde 51’inin küresel salgına hazırlıksız yakalandığı ve herhangi bir acil durum planlarının olmadığı ortaya çıktı.

Hazırlıklı olan ya da olmayan tüm şirketler corona virüse karşı alınan önlemler kapsamında evden çalışma, -imkanı olmayan- esnek çalışma saatleri ile dışarıda geçirilen zamanı azaltmaya gayret etmeyi sürdürüyor.

Şirketler yeni iş modellerini devreye alarak farklı çalışma stratejileri geliştirirken işin sürekliliğinin devam etmesi için de bir yol haritası belirlenmelidir. Bu süreçte dünya ve ülkedeki gelişmelere göre iş planlarında güncellemeler yapılmalı, çalışanlar ile sürekli iletişim halinde kalınmalıdır.

Fiziki mağazalar kepenk kapatırken müşterilerini online alışverişe davet etti
Pek çok fiziki mağaza güvenlik önlemleri kapsamında kapılarını kapatmak zorunda kalırken online alışverişe devam edeceklerini açıkladı. Sadece fiziki mağazası olan perakendeciler ise online satışa geçmeye başladı. Online alışveriş yapan firmaların bu süreci daha az zararla atlatacağı öngörülse de müşteri kaybının önüne geçmek açısından dijital pazarlama araçlarını etkin kullanmak ve müşteriye kendini hatırlatmak zorunlu bir hal aldı. #evdekal etiketleriyle sosyal izolasyona davet edilen tüketicilere evlerinden ulaşmak, onlara yerinde ve doğru mesajlar vermek ise firmalar için en önemli faaliyetler arasına girdi.

Aşağıda e ticaret firmalarının iş sürekliliği için izlemesi gereken birkaç yolu sıraladık;

1. Mali tabloyu gözden geçirmelisiniz
Sektör ve pazar durumunu iyi analiz etmeleri gereken şirketler bütçe tablosunu yeniden şekillendirerek gelir-gider tablosunu optimize etmelidir. Farklı senaryolar hazırlamalı ve nakit çıkışını azaltabilecek önlemleri devreye almalıdır.

2. Tedarikçi-ürün yönetimini iyi yürütmelisiniz
Küresel bir etki yaratan ve ürün tedarik etme sürecini sekteye uğratan corona virüs günlüklerine bakıldığında önümüzdeki süreç için ürün tedariği için yeni kaynaklar aranmalı, yeni (yerli) anlaşmalar devreye alınmalıdır. Üretime ara veren ya da yeniden başlayacak tedarikçi firmalardan ürün tedarik etmek amacıyla ön sipariş verilmeli, yaşanan yoğunluktan en az şekilde etkilenilmeye çalışılmalıdır.

İlgili Rehber: E-ticarette tedarikçi firmalarla çalışırken bilmeniz gerekenler

3. Stoktaki ürünlerinizi satışa çıkarabilirsiniz
Talebinde düşüş olan ve elinizde stoğu bulunan ürünlerinizi indirimli olarak satışa sunarak elinizdeki stoğu eritebilir ve satışlarınızı devam ettirebilirsiniz. Talep gören ama elinizde stoğu bulunmayan ürünler için de ön sipariş ya da ‘geldiğinde bilgilendir’ gibi oluşumlarla yeni sipariş almaya devam edebilirsiniz.

4. Kargo maliyetlerini düşürebilirsiniz
Satışlarınızı artırmak için müşterilere cazip gelen fırsatlar sunmalısınız. Düşük kargo maliyeti de tüketicilerin satın alma dürtüsünü olumlu etkileyen faktörlerdendir. Ücretsiz ve hızlı kargo seçenekleri ile tüketicilerin ürünlerine daha az maliyet ve hızla ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Müşterileriniz hiç olmadığı kadar çevrimiçi kanallarda!
Tüketiciler sosyal izolasyon ve evden çalışma gibi nedenlerden dolayı daha önce hiç olmadıkları kadar online mecralarda vakit geçiriyor. Böyle bir zamanda dijital kanallardan potansiyel müşterilerinizin karşısına çıkıp onlara özel hazırladığınız kampanyaları duyurmalısınız.
Şimdi de online satış yapan işletmelerin müşteri kaybının önüne geçmesi için kısa ve uzun vadede uygulayabileceği birkaç yöntemi ele alacağız;

1- Yeni bir pazarlama dili ve mesajı
Salgın hastalıkla mücadele edilen bu sürece uygun bir mesaj dili geliştirmeli tüm kampanya ve reklamlarınızı aynı dilde yeniden şekillendirmelisiniz. Sürece uygun olmayan kampanyalarınızı bir süre askıya almalı, yeni kampanyaları devreye almalısınız.

2- İşinize uygun reklam stratejileri
Her 100 kişiden 84’ü bir ürün satın almadan önce arama motorlarında araştırma yapıyor. Potansiyelinizi ve hedef kitlenizi analiz ederek, Google’da arama motorlarında sektörünüze uygun reklam modelleriyle müşteri kazanmaya devam edebilir, kampanya içeriklerinizi yenileyerek tüketicilere ulaşabilirsiniz.

3- İndirim kuponları
Var olan müşterileriniz ve yeni müşteri kazanmanız için hediye çekleri ve indirim kuponları oluşturmanız olağanüstü dönemlerde bile müşterilerin ihtiyaçlarını karşılaması için onları harekete geçirebilir. Kullanıcılar için ürüne özel kuponlar düzenleyebilir kategori ya da marka fark etmeksizin tek ürün ya da birçok ürün için indirim tanımlayabilirsiniz. Sepetteki ürünler için de indirim kodu belirleyebilir, sepetten dönmeleri aza indirebilirsiniz. Kupon kodlarını belirli bir zaman ile sınırlayarak satın alma eyleminin kısa sürede gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.

4- Dijital hediye çekleri
Hızlı bir şekilde sonuç almak için hediye çeki kampanyaları düzenleyebilirsiniz. Belirlediğiniz kategori ve tutara göre dijital ortamda tanımlayacağınız hediye çekleri ile birlikte böylece temassız yoldan e-ticareti mümkün kılarak müşterilerin satın alma eylemlerini sürdürmelerini sağlayabilirsiniz. Günlük, haftalık ya da aylık kampanyalar düzenleyerek belirli bir tutarın üzerinde alışveriş yapan müşterilerinize hediye çeklerini e-mail ya da sms ile tanımlayabilirsiniz.

5- E-mail pazarlaması
Kampanya, indirim, hediye çeki, hatırlatma, indirim kuponu gibi tüm duyurularınızda e-maili kullanabilirsiniz. E-mail pazarlamasının markayı hatırlatmak, müşteriyi satın almaya teşvik etmedeki performansı yüksektir. E-mail pazarlamasını sadık müşterilerinizi bilgilendirmek açısından da kullanmanızı öneririz. Müşterilerinizin olduğu her yerde olmak adına toplu sms de faydalı olabilecek diğer iletişim araçlarındandır.

İlgili Rehber: E-posta pazarlama ile nasıl daha yüksek geri dönüşüm alabilirsiniz?

6- En etkili iletişim aracınız: sosyal medya
Yukarıda saydığımız tüm dijital pazarlama yollarını sosyal medyaya dahil ederek ilerlemelisiniz. Sosyal medya geniş bir etkileşim gücüne sahiptir. Tüm kampanyalarınızı sosyal medyadan yürütebilir, marka ve müşteri arasındaki bağı güçlendirebilirsiniz. Şimdi pazarlama harcamalarınızı gözden geçirme ve sosyal medyayı en aktif iletişim aracı olarak kullanma zamanı…